anettes blog – on the road

refugees and migrants telling their stories

DANCING AWAY THE MISERY

Skriv en kommentar

img_6911

This is the Jasmine school in Athens, a squat, where 400 stranded refugees, mainly from Syria live.

Nobody in Denmark have to live like they do – apart from homeless people.

A squat is an occupied building, and the Jasmin school does not get any official help, but is a community living out of donations.

People there live in tents in the old classrooms, sit on the floor or a broken chair, most of them do not have a mattress to sleep on, only a blanket ( though I know that there are donations so that everybody will get a mattress or the coming winter,) they do not have any money, not even for medicine and the many children, who lives there with their parents do not go to school.

They are all living in a limbo, not knowing their future. The parents do not know, if their children will ever be able to go to school. They do not know when or if ever, they again will be able to live what we call a normal life with a home, with a job earning money for the most necessary needs, food, clothes and medicine.

In spite of all this they are some of the most wonderful people I have ever met. Every time I go to the school, I hear drumming and music in the street, when I get in people are dancing in the schoolyard, refugees and volunteers are playing with the children and people are caring for and helping each other.

There are more and better picture from the school on their official Facebook page, Jasmine School – Athens

img_6445

 

Forfatter: Flugtens ansigt

Jeg er freelancejournalist og fornylig gået på efterløn. Det har givet livet nye muligheder. Somrene tilbringer jeg på smukke Bornholm. Vintrene et sted ude i verden: Marokko, grænselandet mellem Thailand og Myanmar, Bali, Borneo eller et sted i Europa. Netop nu står Europa over for en af sine største flygtningekriser, og jeg vil bruge efteråret og vinteren 2015/16 til at sætte ansigter på denne humanitære tragedie. Jeg vil rejse i Grækenland, hvor mange flygtninge og immigranter første gang sætter foden på europæisk jord, og jeg vil senere tage til Jordan, et af de nærområder, der huser rigtig mange syriske krigsflygtninge.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.