anettes blog – on the road

refugees and migrants telling their stories

FLYGTNINGEKRISE: HER ER FORFÆRDELIGT

Skriv en kommentar

 

“Her er forfærdeligt. Jeg vil bare væk. Mine børn skal ikke være et sted som her. Vi har ikke fået et bad en uge og mine børn er sultne, fortæller en syrisk mor. Familien mistede alt, penge, tøj, alt ude på havet. Menneskesmuglerne beordrede folk ombord på den overfyldte båd til at kaste alt, hvad de havde i vandet.

“For meget vægt,” påstod de. Den syriske kvinde og hendes familie, mand og to børn, hun selv var inden flugten engelsklærer i Damaskus, er nu på den græske ø Leros. I en flygtningelejr. Mens de venter på deres papirer, så de kan komme med færgen til Athen og videre op gennem Europa.

“Vi kunne ikke længere være i Damaskus. Bomber. Der var ingen fremtid, og jeg ønsker bare en fremtid for mine børn, siger kvinden. Hun vil ikke fotograferes af hensyn til familien hjemme i Syrien.

I lejren en nedlagt skole er der for det meste op til 1400 flygtninge og migranter. Store syriske familier, store afghanske familier, babyer, et utal af børn, oldinge, mødre og fædre ligger på måtter over alt i de tidligere klasseværelser. Skrald, tæpper, rygsække, legetøj, bamser og vådt tøj ligger eller hænger over alt. Luften er tung. Her stinker af sved og snavs og alt for mange mennesker. Det har øsregnet, tordnet og blæst de sidste dage.

En kvinde i et rum med en masse andre kvinder siger til mig, hun ikke kan ånde.

“Her er ingen luft,” siger hun og kikker op på de tilgitrede vinduer næsten oppe under loftet.

De får ikke mad nok, børnene er sultne, gamle koner rækker tiggende hænderne frem og fører dem op til munden. Læger uden Grænser er her, nogen få fra UNCHR ellers er det frivillige – blandt andet fra Danmark – som sørger for, at der bare er et skær af medmenneskelighed over stedet – syge babyer og børn bliver opdaget, fødende kvinder får hjælp, gamle mennesker bliver tilset af en læge eller sygeplejerske og bare fødder får et par sko – hvis der er sko – for der er nemlig mangel på sko.

Tryk på et af billederne, så bliver de større.

Forfatter: Flugtens ansigt

Jeg er freelancejournalist og fornylig gået på efterløn. Det har givet livet nye muligheder. Somrene tilbringer jeg på smukke Bornholm. Vintrene et sted ude i verden: Marokko, grænselandet mellem Thailand og Myanmar, Bali, Borneo eller et sted i Europa. Netop nu står Europa over for en af sine største flygtningekriser, og jeg vil bruge efteråret og vinteren 2015/16 til at sætte ansigter på denne humanitære tragedie. Jeg vil rejse i Grækenland, hvor mange flygtninge og immigranter første gang sætter foden på europæisk jord, og jeg vil senere tage til Jordan, et af de nærområder, der huser rigtig mange syriske krigsflygtninge.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.