anettes blog – on the road

refugees and migrants telling their stories

REFUGEE CRISIS: TRAVELLING FOR A MONTH

Skriv en kommentar

ð

image

This family, ten people, father, mother, seven children and an old grandmother arrived this morning to the Island of Kos, Greece, saying are fleeing from Taleban.

The family was sitting in front of their small tent in the refugeecamp on the harbour of Kos, when I passed this afternoon. The children was lying aphathetic inside the tent or on the ground. The mother trying to breastfeed her baby, but she said, she has no more milk and her baby – crying of hunger – would not take the milk from the bottle.

image

The family told that they been travelling for a month to get to Europe through Pakistan, Iran, Turkey, across the mountains, sometimes in a car, but most of the time walking and climbing up and down the mountains.

When walking the father had to carry their grandmother on his bag. Some times they have had a little to eat. Some times nothing.

Doctors without Borders was going to look at the baby.

The last days more and more refugees and migrants from Syria, Irak, Iran, Pakistan, Bangladesh and Afghanistan have arrived on Kos. Most nights 400 to 600 people arrives, and during days and nights they are sitting, lying, sleeping on the ground, waiting to have their papers done at the Greek police and to go on into Europe.

  • image

Forfatter: Flugtens ansigt

Jeg er freelancejournalist og fornylig gået på efterløn. Det har givet livet nye muligheder. Somrene tilbringer jeg på smukke Bornholm. Vintrene et sted ude i verden: Marokko, grænselandet mellem Thailand og Myanmar, Bali, Borneo eller et sted i Europa. Netop nu står Europa over for en af sine største flygtningekriser, og jeg vil bruge efteråret og vinteren 2015/16 til at sætte ansigter på denne humanitære tragedie. Jeg vil rejse i Grækenland, hvor mange flygtninge og immigranter første gang sætter foden på europæisk jord, og jeg vil senere tage til Jordan, et af de nærområder, der huser rigtig mange syriske krigsflygtninge.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.