anettes blog – on the road

refugees and migrants telling their stories

En beduin, en kærlighedshistorie og Lily

Skriv en kommentar

foto (5)

Har opgivet alenetilværelsen for en stund og taget Adil med på sightseeing rundt i Marokko. Det vil sige, Adil er chauffør, og jeg passager i en lejet Dacia. Adil er en ung fyr bosiddende i Agadir, hvor jeg har mødt Esther og Mokthar, Esther er veninde til en veninde, og så er hun gammel socialpædagog og har, siden hun gik på efterløn for fem år siden, brugt vintrene på at rejse rundt i det sydlige Europa og Marokko.

På et tidspunkt stødte hun ind i Mokthar. Mokthar er opvokset i ørkenen i et beduintelt, og til han var femten levede han og familien nomadelivet i Sahara, så Esthers liv passer ham godt.

Mokthar er ferm til at lave te, til ikke at blive snydt i handler, og så kan man placere ham et hvilket som helst sted i København, og han finder hjem uden problemer. Og så passer han på Ester. Lidt for meget endda en gang imellem efter hendes smag, så vidt jeg kan forstå.

Photo 03-02-14 16.50.31 (2)

Ester i gang med at belære en kameldriver

 

Nåh, men Esther og Mokhtar kender Adil og har sagt god for ham. Har derfor hyret ham som chauffør, guide og bærer af diverse kufferter for 100 kr om dagen. Og så passer han på mig – rigeligt endda. Har måttet sætte mig igennem og sige, at jeg altså godt selv kan gå på gaden uden følgeskab af en mand.

Privatchauffør og bærer: måske lidt meget koloniherre-agtig-stil fra min side, men jeg får set noget, jeg ellers ikke ville få at se, og Adil tjener nogen penge. Så det går vel lige op. Adil vil gerne snakke, så jeg sender ham hen at bo på et andet hotel, end det jeg bor på. Og ellers tager han det pænt, når jeg siger, at nu skal han holde mund.

Ruten i Marokko de næste ti dage er lagt så nogenlunde. Afstikkere er tilladt, men vi skal både gennem Atlasbjergene og sydpå til ørken og oaser.

Første stop er Marrakech, hvor jeg en uge tidligere flygtede ud af byen efterladende det meste af min bagage på hotellet. Marrakech er bare ikke lige mig. Alt for meget larm og alt for mange plattenslagere du som rejsende-alene-kvinde kan bruge en masse energi på at holde bare nogenlunde fra døren.

IMG_0273

På restaurant

IMG_0319

Lily i en gade i det gamle jødiske kvarter i Marakech.

 

Før flugten mødte jeg Lily og Thèrese, to engelske damer fra Brighton. Lily har selvlysende rødt hår, hun er jøde og så rejser hun verden rundt og besøger gamle jødiske kvarterer. Jeg var med hende i det oprindeligt jødiske kvarter i Marrakech og fik set en synagoge for første gang i mit liv.
Næste gang noget om en frygtelig bjergvej, en salafistmand og et kønsopdelt hotel.

Interessant tur, ikke mindst da vi pludselig fik en sten i nakken i en af de smalle gader. En ung mand skulle absolut demonstrere sin utilfredshed med, at vi ikke behøvede ham som guide.

Mokhtar kører med til Marrakech. Han skal videre til den danske ambassade i Rabat for at søge et tre måneders turistvisum til Danmark. Inden han tager toget, når han at købe en flaske arganolie mig – til en rigtig god pris, og uden at det er blandet op med alt for meget vand.

Adil og jeg slipper ud af byen uden alt for mange skrammer. Glasset på en af baglygterne ryger, men det er også alt. At regne for en krigsskade af de små i den marokkansk trafik.

Læs med næste gang. Om en livsfarlig vej, en salafistmand og hans kone og et kønsopdelt hotel.

 

DSC_0008

Forfatter: Flugtens ansigt

Jeg er freelancejournalist og fornylig gået på efterløn. Det har givet livet nye muligheder. Somrene tilbringer jeg på smukke Bornholm. Vintrene et sted ude i verden: Marokko, grænselandet mellem Thailand og Myanmar, Bali, Borneo eller et sted i Europa. Netop nu står Europa over for en af sine største flygtningekriser, og jeg vil bruge efteråret og vinteren 2015/16 til at sætte ansigter på denne humanitære tragedie. Jeg vil rejse i Grækenland, hvor mange flygtninge og immigranter første gang sætter foden på europæisk jord, og jeg vil senere tage til Jordan, et af de nærområder, der huser rigtig mange syriske krigsflygtninge.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.