anettes blog – on the road

refugees and migrants telling their stories

Faces of war

Skriv en kommentar

imageIn January in Amman in Jordan I met 12 year old Ibrahim in a rehabilitation center. Ibrahim was badly wounded by a barrel bomb one year ago in Syria. In the same air strike he lost his mum, one sister, three brothers and five cousins. His dad was elsewhere the day the bombs killed his family in the village, where they were hiding and now Ibrahim and his dad is together in Amman.

Pieces from the barrel bomb took seven centimeter of Ibrahims bone in his left leg. The week after I meet him in the rehabilitation center, he and his dad was going to Canada, where they got asylum. In Canada Ibrahim is going to have professional surgery for his leg.

But Ibrahim didn’t want to go to Canada and it has meant a lot of persuasion from his dad and the staff in the rehabilitation center to make him go. He misses Syria and all he wants is to go back to his war-torn country.

-One day I will become a journalist, and I will go back home and tell the world the truth about this war. I want to be the youngest journalist in Syria, he told me.

Forfatter: Flugtens ansigt

Jeg er freelancejournalist og fornylig gået på efterløn. Det har givet livet nye muligheder. Somrene tilbringer jeg på smukke Bornholm. Vintrene et sted ude i verden: Marokko, grænselandet mellem Thailand og Myanmar, Bali, Borneo eller et sted i Europa. Netop nu står Europa over for en af sine største flygtningekriser, og jeg vil bruge efteråret og vinteren 2015/16 til at sætte ansigter på denne humanitære tragedie. Jeg vil rejse i Grækenland, hvor mange flygtninge og immigranter første gang sætter foden på europæisk jord, og jeg vil senere tage til Jordan, et af de nærområder, der huser rigtig mange syriske krigsflygtninge.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.