anettes blog – on the road

refugees and migrants telling their stories

FACES OF WAR – REFUGEE CRISIS

Skriv en kommentar

 

image

The three Syrian women in november at my hotel Mira Mare on Leros. Each of them had just lost a child in the sea, when I met them – and the old man who lost his beloved wife. They are in the reception. The TV runs with the news. Suddenly pictures from the accident. The Greek coastguard trying to save people from drowning. Dead children floating around in the water.

The mothers start crying again, but nobody is thinking of turning off the television. Fatimah (anonymously name) dressed in turgouise turns her face against the wall, the other women and the old man trapped by the television, unable to escape the grisly sight. Fatimah repeats again and again, as she did in the morgue: It is my fault, my daughter is dead.

All night the mourning outside my room. A tall slender woman dressed in black talks on the mobile phone with her husband in Sweden. She talks with a loud shrill voice. Then she cries. Talk again and cry.

The next day the son of the old man arrives from Sweden. Where is his mother going to be buried? And the three children? The families want them transported to Syria, but that will cost a lot of money, which they do not have. All the dead ends up being buried on Leros.

The families want the world to see, what is happening and at that time, we shared the pictures of the dead children in sympathy.

Forfatter: Flugtens ansigt

Jeg er freelancejournalist og fornylig gået på efterløn. Det har givet livet nye muligheder. Somrene tilbringer jeg på smukke Bornholm. Vintrene et sted ude i verden: Marokko, grænselandet mellem Thailand og Myanmar, Bali, Borneo eller et sted i Europa. Netop nu står Europa over for en af sine største flygtningekriser, og jeg vil bruge efteråret og vinteren 2015/16 til at sætte ansigter på denne humanitære tragedie. Jeg vil rejse i Grækenland, hvor mange flygtninge og immigranter første gang sætter foden på europæisk jord, og jeg vil senere tage til Jordan, et af de nærområder, der huser rigtig mange syriske krigsflygtninge.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.